Pouť ke sv. Václavu v Lipové r. 2013

25.08.2015 11:00

 Pouť ke sv. Václavu v Lipové

V sobotu 28.9.2013 v 11,00 hodin jsme v Lipové zahájili poutní mši svatou ke sv. Václavu patronu našeho kostela a naší země. Mši svatou sloužil náš host o. Krzysztof Szewczyk z Hlučína spolu s lipovským knězem o. Januszem Romanskim. Hned v úvodu o. Krzysztof přivítal pana starostu Lubomíra Žmolíka a přivezl nám pozdrav a požehnání od o. Jindřicha Žagana z Frýdku. Vyzval nás, abychom se při dnešní mši svaté modlili za naši farnost, za všechny živé i zemřelé farníky. Zvláště abychom pamatovali na nemocného o. Jindřicha, a vyprošovali hojnost Božích darů pro o. Janusze. Také popřál k svátku všem přítomným Václavům, Ludmilám a paní sbormistryni Rafaelce.

Výňatek z homilie o. Krzysztofa:

Jistě jsme rádi, že můžeme dnešní svátek svatého Václava oslavovat zároveň jako státní svátek, že je volný den, tak jako neděle, a máme možnost také i tento svátek oslavit účastí na mši svaté, poděkovat Pánu Bohu za jeho lásku k našemu národu, že nám dal hned na prahu života našeho národa tak velikého světce. Svatý Václav připomíná hodnoty, na které se jaksi pozapomnělo. Jsou to věrnost, rozvážlivost, statečnost, sebekázeň a spravedlnost. Svatý Václav byl věrný Bohu i poslání, ke kterému byl povolán. Své postavení nechápal jako výsadu, zdroj možných výhod, ale jako náročnou a odpovědnou službu, ze které bude jednou skládat Bohu účty. Naplňoval je rozvážně i odvážně až do konce, do své mučednické smrti. Kéž jej, v jeho ctnostech, chceme následovat. 

O. Janusz upozornil na neobvyklé dary, které byly přinášeny před oltář. První byl přinášen chléb, abychom si uvědomovali, že jenom dobrý chléb chutná, a proto máme být všichni tak dobří jako ten chléb. Dále se přinášely dary pro naši farnost, byly to stříbrné konvičky a nádoba ke křtu. A jako poslední bylo přineseno víno a hostie.

Celou mší svatou nás krásným zpěvem doprovázel již tradičně jesenický chrámový sbor Laudate Dominum a poprvé i sbor mládeže ze Šumperka.

Na konci mše svaté jsme poděkovali o. Krzysztofovi, že naše pozvání do Lipové přijal a zazpívali jsme píseň „Svatý Václave.“ A jako každou neděli o. Janusz požehnal dětem a nechyběl ani dáreček.

Na faře již bylo pro všechny poutníky připraveno bohaté pohoštění, které připravili farnice. Ale i o. Janusz se ukázal jako výborný kuchař, uvařil totiž jeden ze dvou gulášů, který mohli poutníci také ochutnat.

Pouť se nám pěkně vydařila a budeme na ni dlouho vzpomínat.

FOTO: farnost-lipova.rajce.idnes.cz/Pout_ke_sv._Vaclavu_2013/

Navštivte také stránky:

 

 

Kontakt

Farnost-Lipová-lázně P. Mgr. Waldemar Woźniak

Lipová-lázně 216
Lipová-lázně
79061
776 224 881

(při nedovolání pište SMS)
w.wozniak@seznam.cz