Proměna lipovského kostela

25.08.2015 11:03

Ten, kdo v neděli 25. 5. 2014 vstoupil do lipovského kostela, se určitě podivil nad tím, že náš kostel nevypadá uvnitř tak jako dříve. Po návratu z exercicií se o. Janusz s panem Petrem a Kamilem dali do vnitřní úpravy kostela. Celý týden pilně pracovali, kostel vymalovali novými barvami šedou a tmavě červenou. Upravili boční oltáře Pana Ježíše a Panny Marie. Také se změnil hlavní kříž v čele kostela na františkánský. Máme i nové vybavení kostela – oltář, ambon, svatostánek, křesla, věčné světlo, osvětlení, koberce a ubrusy na bočních oltářích.

Při kázání a ke konci mše svaté nám o. Janusz vysvětlil, proč byla na zdivo použita tmavě červená barva. Je to totiž mučednická barva a náš kostel je zasvěcen sv. Václavu, který byl mučedníkem. On je pro nás příkladem statečnosti ve víře, protože v ní vydržel až do konce. Šedá barva byla použita proto, abychom nezapomněli, že katolická církev existuje přes více jak dva tisíce let, má svá léta tak jako starší lidé, kterým šedivý vlasy. Nový františkánský kříž v čele kostela nám připomíná kříž, na kterém zemřel Pán Ježíš Kristus. Následovat Ježíše Krista dokázalo spoustu lidí, jedním z nich byl i sv. František, jehož nejdůležitějším prvkem víry byla láska ke Kristu. Svatostánek po bocích se dvěma věčnými světly je nyní umístěn u bočního oltáře Pana Ježíše. Hlavní mramorový oltář nahradil krásně vyřezávaný dřevěný, který byl posunut blíže k farníkům.

Všechno se ovšem udělat nestihlo, takže se bude kostel postupně doplňovat a v zadní části se bude také trochu předělávat.

O. Janusz doufá, že to bude kostel, ve kterém se nebudeme jen cítit dobře, ale ten pohled na něj nás přinutí si pokleknout a budeme v něm chtít i nějakou dobu zůstat.

Nakonec poděkoval těm, kteří tomuto dílu pomohli, podpořili ho a poprosil nás o modlitbu. Vyzval nás, abychom se nemodlili jen za sebe, ale jeden za druhého, abychom tak cestu do nebe lépe zvládli.

Po skončení mše svaté si každý mohl celý kostel důkladně prohlédnout. Farníci byli překvapeni a kostel se jim moc líbil.

FOTO:farnost-lipova.rajce.idnes.cz/Promena_lipovskeho_kostela/

Navštivte také stránky:

 

 

Kontakt

Farnost-Lipová-lázně P. Mgr. Waldemar Woźniak

Lipová-lázně 216
Lipová-lázně
79061
776 224 881

(při nedovolání pište SMS)
w.wozniak@seznam.cz