Velikonoce 2015 v Lipové

25.08.2015 11:12

Letos jsme opět krásně prožili velikonoční svátky, i když to podle počasí vypadalo spíše na Vánoce.  Jednak jsme před každou mší svatou mohli přistoupit ke svátosti smíření a připravit svá srdce na příchod Zmrtvýchvstalého Ježíše. Ale i v našem kostele proběhli menší úpravy. Již před Vánocemi pan Komárek pořídil a namontoval digitální číselník a pan Chromek spolu s dalšími dobrovolníky usadil v zadní části kostela mramorový stůl, který nyní sloužil k umístění hrobu Pána Ježíše. Před Velikonocemi potom  připevnili dvě nové police na noviny a časopisy. Sloupy, na kterých byly dříve fotky a informace o naší rodačce sestře Kláře Fietzové nyní zdobí dva nové obrazy. Na jednom je  papež  Jan Pavel II. a druhý obraz Milosrdenství. Klára Fietzová bude mít také své nové místo v kostele, o. Janusz nechal zarámovat její fotky s životopisem.

Na Zelený čtvrtek, kdy o. Janusz přenesl Pána Ježíše do Getsemanské zahrady jsme do 20,00 hodin mohli adorovat a připomenout si tak jeho osamělost a pocity.                                                                                                                                                                                             Na Velký pátek jsme po křížové cestě vyslechli pašije v podání o. Janusze, pana Komárka a ministranta Marka. Potom následovalo uctívání kříže a přenesení Pána Ježíše do hrobu, kde byla možnost adorace do 24,00 hodin.  Za hrobem Pána Ježíše jsme měli  pověšený krásný obraz se třemi kříži na hoře Golgota a se zapadajícím sluncem.                                                          V sobotu jsme mohli adorovat u hrobu Pána Ježíše od 8,00 do 19,00 hodin. Ve 20,00 hodin začala slavná mše svatá, kterou jsme letos již po třetí prožívali s farností  Domašov. Spolu s Markem ministrantoval pan Kučák se svojí vnučkou.  Před kostelem plápolal oheň a pan farář vsadil do paškálu hřeby. Průvodem a se slovy „Světlo Kristovo“ jsme vešli do setmělého kostela. Pan Hanulík zazpíval Chvalozpěv a vyslechli jsme si šest starozákonních čtení, které byly proloženy žalmy, které nám krásně zazpíval sbor z Domašova. Pro letošní svěcení vody o. Janusz pořídil novou praktickou nádobu z keramiky.

V neděli byla mše svatá zahájena průvodem se Zmrtvýchvstalým Panem Ježíšem. Na konci mše svaté ještě o. Janusz posvětil pokrmy, které jsme si přinesli a vajíčka, které barvily děti v náboženství. Posvětil také své pokrmy a pozval nás na faru na jejich ochutnávku. Nakonec nám kladl na srdce, abychom si na pondělí vzali sebou deštníky, protože bude určitě pršet.

A v pondělí na nás opravdu doslova pršela svěcená voda. O. Janusz nám s ní pořádně požehnal, se slovy:  „Tak jako rostliny dostávají vodu ke svému růstu, tak i já Vám touto vodou žehnám, aby  ve vašich srdcích vyrostlo hodně dobroty, milosrdenství a lásky.“ Potom už nás  s ministrantem a dalšími farníky čekal s pomlázkou v zadní části kostela, aby nás trochu vyšlehali. Mše svatá byla sloužena za P. Jindřicha Žagana.

FOTO:farnost-lipova.rajce.idnes.cz/Velikonoce_2015/

Navštivte také stránky:

 

 

Kontakt

Farnost-Lipová-lázně P. Mgr. Waldemar Woźniak

Lipová-lázně 216
Lipová-lázně
79061
776 224 881

(při nedovolání pište SMS)
w.wozniak@seznam.cz